Solanum Lycopersicum L.

Arrosa motako tomatea da. Krematsua, hazi gutxiekin, kolore bizikoa, zaporetsua eta tamaina handikoa.

Haziaren kontserbazioaren inguruko informazioak 50 urteko antzinakotasuna dauka. Antza denez, tomate hau Aramaiora monja batek eraman zuen eta hortik inguruko herrietara pasatu zen.
Gaur egun Gipuzkoako hainbat herrietan landatzen da, Aretxabaletan besteak beste. Laborantza txikiak dira: familiarrak, nekazari ekologikoak edota jubilatuak non tomate tradizional hau mantentzea nahi izan duten.

Bere aberastasun organoleptikoak direla eta, Aretxabaletako moskorraren haziak Zaragozako germoplasma bankuan gordetzea erabaki zen orain dela 10 urte.

Debagoieneko Mankomunitateko Turismo Sailak, Deba Garaia Landa Garapen Elkartea,  Aretxabaletako udala dira jardueraren antolatzaileak eta jarduera garatzeko Eusko Jaurlaritzako Turismo Sailaren eta Gipuzkoa Foru Aldundiko Turismo Sailaren laguntza ere jaso da.

Bertako produktuak oinarri moduan hartuta gastronomia turismoa bultzatu nahi da eta ekitaldiak antolatzea ezinbestekoa da eragile desberdinak lankidetzan oinarrituta.

 

Zer egin: Debagoienean (5)